smyckestillverkning i pärlor och ett pärlat smycke på ett bord

Gör dina egna smycken av pärlor - Smyckestillverkning steg-för-steg

Vill du skapa unika och personliga smycken som ingen annan har? Att göra egna smycken av pärlor är både roligt och avkopplande. Med rätt material, tutorials och lite tålamod kan du skapa fantastiska pärlade smycken till dig själv eller som present till nära och kära. Lär dig några grundtekniker så öppnas oändliga möjligheter! I denna artikel guidar jag dig steg-för-steg i smyckestillverkning - från val av pärlor, verktyg och tips för att komma igång.

 

Sy smycken med pärlor

Historien bakom beading spänner sig över flera kontinenter där de äldsta pärlorna är tiotusentals år gamla, gjorda av snäckskal, frön, trä och ben. I Europa har pärlsömnad varit populärt sedan medeltiden, där pärlor av glas och ädelstenar användes till accessoarer och kläder.

Att sy smycken med pärlor kallas beading på engelska eller off-loom bead-weaving*, vilket beskriver det mycket bättre än de svenska uttrycken: ”att sy med pärlor” eller att ”pärla”. Pärlsömnad är ett annat ord som används, men det kan också lätt förväxlas med att sy pärlor på ett underlag, vilket inte stämmer överens med den form av teknik jag använder.

Vid smyckestillverkning så sys pärlor ihop enbart med nål och tråd i olika tekniker. Resultatet kan bli både tvådimensionellt och tredimensionellt - du kan alltså tillverka smycken med både runda och kvadratiska former genom denna teknik att sy ihop pärlorna. 

*Bead = pärla. Loom = vävstol. Off-loom bead-weaving betyder ungefär: pärlvävning utan vävstol

 

Fördelar med att tillverka egna smycken av pärlor

Det finns många fördelar med att lära sig att tillverka egna smycken. Du får ett personligt smycke och du kan välja färger och form precis efter eget tycke och smak!

  • Personligt och unikt smycke: Pärlor finns i alla möjliga färger, former och storlekar. Kreativiteten har inga gränser och du kan skapa helt unika och personliga smycken. Genom att kombinera olika slags pärlor och tekniker, kommer du kunna skapa smycken med en högst personlig touch.
  • Prisvärt: Du behöver inte så mycket tillbehör och det finns pärlor för alla budgetar. Från mycket billiga pärlor, till dyrare kvalitetspärlor som till exempel pärlor av glas från japanska Miyuki - som oftast används i MoLaja Designs smycken
  • Enkel hobby att ta med: Det är lätt att ta med ditt smyckesprojekt var du än är; på resan, till och från jobbet eller hemma i soffan på kvällarna.
  • Lätt att komma i gång: Även som nybörjare kan du snabbt lära dig genom att sy med lite större pärlor, och skapa enklare smycken. När du har fått upp tekniken blir det sedan lätt att övergå till mindre storlek på pärlor och mer komplicerade mönster.
Flera pärlade smycken på ett bord som visar vilka sorts egna smycken av pärlor man kan göra

 

Smyckestillverkning av pärlor - Vilka material behöver du?

För att komma i gång med att pärla dina egna smycken behöver du endast lite grundläggande material:

    • Pärlor: Välj något större glaspärlor, gärna i storlek 8/0 till att börja med. 
    • Tråd: Det finns många olika typer av tråd att välja mellan, och olika skolor kring vad som fungerar bäst och vad som föredras. Jag rekommenderar absolut att välja Fireline (som egentligen är en mycket tunn fiskelina), som ger ett mycket stadigt och hållbart resultat, samt att det är minimal risk att tråden trasslar sig när du syr.
    • Nål: Det är svårt att veta vilken storlek som passar till vad, och mitt tips är därför att välja en pärlnål i storlek 11, med tråd Fireline i storlek 6 Lb. Det passar både till pärlor i storlek 8/0 och 11/0, och då har du något som funkar bra till båda att börja med. 
    • Smyckestillbehör: Du kan behöva olika typer av smyckestillbehör, såsom öronkrokar, ringar och lås, lite beroende på vilket smycke du vill göra. Gör du örhängen vill jag tipsa om wireguards, som blir ett snyggt avslut att fästa örkroken på. Har du inte det, kan du istället antingen sy en liten ögla av pärlor, eller använda en öppen motring, som du trär genom en pärla.
    • Verktyg: En pärlmatta underlättar mycket och jag rekommenderar verkligen det. Utöver det är en vass liten sax och en trådbrännare, alternativt en tändare, ett måste. För att sätta ihop smycket kommer du även behöva ett par tänger. Den första jag vill rekommendera dig att investera i är en smal flacktång, som du har stor användning för när du till exempel öppnar och stänger en motring eller en öronkrok.
Verktyg för att göra egna smycken av pärlor

 

Göra egna smycken av pärlor - Steg-för-steg guide

  1. Välj ett smyckesprojekt: Börja med ett enkelt pärlprojekt där du lär dig en grundteknik, förslagsvis den mycket användbara tekniken peyote. Peyote är en populär teknik som används för att både skapa smycken med raka och runda former.
  2. Införskaffa rätt material: Se till att införskaffa allt det material som du behöver, enligt föregående stycke. För att komma igång snabbt kan du istället välja att beställa ett startkit här
  3. Sy smycket: Följ den tutorial som du har valt ut för projektet.
  4. Avsluta smycket: Avsluta ditt pärlprojekt genom att fästa tråden och sedan bränna den med trådbrännare alternativt tändare. Sätt sedan dit passande smyckestillbehör, som till exempel örkrokar till örhängen, eller ögla och hake till ett armband.
fingrar som visar hur man trär pärlor på en tråd guide som visar hur man syr smycken av pärlor
miyuki-pärlor sys på tråd för att göra eget smycke smycke av pärlor som avslutas genom bränning av tråd

 

Pärla egna smycken med MoLaja Designs startkit

För dig som är nybörjare finns det nu ett startkit för smyckestillverkning att köpa. Kitet innehåller det du behöver för att komma i gång för att göra egna smycken av pärlor: en liten pärlmatta samt pärlor, tråd och nål i passande storlek. Det är ett bra sätt att testa på smyckestillverkning med pärlor utan att direkt behöva leta och investera i en massa olika material. Pärlorna som medföljer är dessutom kvalitetspärlor från Miyuki.

 

Göra smycken i pärlor - Inspiration och tutorials

Det finns oändligt mycket inspiration att hämta när det gäller smyckestillverkning med pärlor. Sök till exempel på youtube eller pinterest för inspiration. Du kan också hitta många tutorials och videor som visar hur du ska göra. Håll även utkik på MoLajas webbshop – jag kommer att lansera egna tutorials inom kort!

 

Smyckestillverkning - Tips för nybörjare

  • Börja enkelt: Börja med enkla projekt och grundtekniker innan du tar dig an mer komplicerade mönster. Träna på det finmotoriska; att hålla tråden spänd och få upp hastigheten när du plockar upp pärlor. Följ mig gärna på instagram, där jag lägger upp små filmer med tips som visar dig hur. 
  • Investera i bra verktyg: Det blir både lättare och roligare att göra egna smycken om du investerar i bra verktyg och material.
  • Experimentera: Var inte rädd för att experimentera med de tekniker du lär dig. Blanda olika färger, storlekar och former. 
  • Ha tålamod: Smyckestillverkning, och framför allt att sy med små pärlor, tar tid och övning. Ge inte upp om det inte blir perfekt första gången.

Lycka till, och varmt välkommen till min värld av smyckesdesign!

 

Vill du komma igång och pärla dina egna smycken? Här kan du köpa MoLaja Designs startkit.
Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.